Wat zijn de regels voor bijtelling bij een auto van de zaak?

Geplaatst op 10-11-2016

Wij als administratiekantoor du Pont zijn helemaal up to date omtrent de regels van bijtelling privé gebruik.
Als u in een auto van de zaak ook privé rijdt, moet uw werkgever een bedrag bij uw loon optellen. Dit geldt omdat u voordeel heeft van het privégebruik. Het bedrag is de zogenaamde bijtelling. De hoogte van de bijtelling hangt af van de catalogusprijs en de CO2-uitstoot van de auto waarin u rijdt. Uw werkgever berekent over deze bijtelling loonbelasting/premie volksverzekeringen. Uw nettoloon gaat hierdoor omlaag.

Berekening bijtelling

Het voordeel van het privégebruik is een percentage van de catalogusprijs van de auto. Dat voordeel is in 2015:

Bijtelling in 2015:

CO2-uitstoot Percentage bijtelling
0 gr/km 4%
1 t/m 50 gr/km 7%
51 t/m 82 gr/km 14%
83 t/m 110 gr/km 20%
111 of meer 25%

Als u in een zuinige auto rijdt, gelden de lagere percentages, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Welk bijtellingspercentage geldt, hangt ook af van het moment waarop de auto voor het eerst een kenteken heeft gekregen. De Belastingdienst geeft per jaar de bijtellingspercentages voor milieuvriendelijke auto’s.

Bijtelling in 2016

Het kabinet scherpt de bijtelling privégebruik auto van de zaak met ingang van 2016 aan. De Tweede en Eerste Kamer hebben deze maatregel uit het Belastingplan 2015 goedgekeurd.

CO2-uitstoot Percentage bijtelling
0 gr/km 4%
1 t/m 50 gr/km 15 %
51 t/m 106 gr/km 21%
107 of meer 25%

De bijtellingspercentages gelden alleen voor auto’s die in 2016 voor het eerst op naam zijn gesteld. De bijtelling voor bestaande leasecontracten blijft voor maximaal 60 maanden vanaf 1 januari 2015 ongewijzigd.

Geen bijtelling bij weinig privégebruik

Rijdt u niet meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé? En kunt u dit bewijzen? Dan hoeft uw werkgever niets bij uw loon op te tellen. U kunt hiervoor de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ opvragen bij administratiekantoor du Pont.

Wilt u meer informatie ontvangen omtrent privé gebruik auto kunt u vrijblijvend contact opnemen met administratiekantoor du Pont per mail of telefonisch.

Deel dit bericht:

Aangifte inkomstenbelasting

De aangifte inkomstenbelasting moet weer gedaan worden. Heeft u weinig tijd? Is het teveel werk? Ziet u er tegenop? Of weet u n...

Lees meer

De 5 administratieve valkuilen voor de ZZP administratie!

ZZP administratie? In de praktijk kom ik helaas nog steeds voorbeelden tegen van zzp’ers, die keihard werken maar onvoldo...

Lees meer
Archief
 • Voorlopige belastingteruggave 2017

  Voorlopige belastingteruggave 2017

  U denkt recht te hebben op een belastingteruggave? En u wilt dit graag maandelijks terug ontvangen i.p.v. jaarlijks wij kunnen u hiermee helpen.

  Maak direct een afspraak
 • Hulp bij aangifte inkomstenbelasting

  Hulp bij aangifte inkomstenbelasting

  Elk jaar is het tijd om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. Wanneer u hulp bij aangifte inkomstenbelasting nodig heeft, kunt u direct verder lezen om de mogelijkheden af te wegen.

  Lees meer
 • Belasting aangifte laten doen

  Belasting aangifte laten doen

  Wilt u de belastingaangifte van het laatste jaar en de komende jaren uit handen geven? Een jaarrekening laten opstellen in Breda of omgeving is iets waar Administratiekantoor u van harte bij van dienst kan zi

  Lees meer
Michael Burgers  - Bimu-art

"Elk kwartaal is op tijd mijn BTW aangifte geregeld, zeer tevreden ben ik over Administratiekantoor du Pont."

Michael Burgers - Bimu-art
Roosfotografie

"Goede boekhouder, komt zijn afspraken na, de boekhouding is echt keurig netjes verzorgd."

Roosfotografie